3 tärkeää syytä opetella olympianostoja

Jan 27, 2021

 

Tiesitkö, että olympianostotekniikat ovat parasta mahdollista voimaharjoittelua kuntoilijalle ja urheilun harrastajalle – huippu-urheilijoista puhumattakaan.

 

Miksi?

 

Pääosin kolmesta syystä.

 

1.Monipuolista ja tehokasta

Olympianostot ovat lihastasapainon kannalta monipuolisinta ja tehokkainta voimaharjoittelua maailmassa. Samassa paketissa tulee mukana liikkuvuus, koordinaatio ja räjähtävä lihasvoimaharjoittelu. Olympianostotekniikoissa työskentelee käytännössä kaikki kehon lihakset sekä lihastyötavat (supistuva, venyvä ja staattinen lihastyö) vaihtelevat usein ja nopeasti. Yhden 45min harjoitussession aikana voit treenata laadukkaasti koko kropan niin että olo on vahva, vaikka lihakset ovat väsyneet, ryhti on hyvä ja keho on auki.

 

2.Kuntouttaa ja kehittää

Olympianostot kuntouttavat ja kehittävät tehokkaasti ala- ja keskivartaloa sekä erityisesti selkää ja niska-hartiaseutua. Selkä ja niska-hartiaseutu ovat suomalaisten yleisimmät kehonosat, joissa tunnetaan kipua. Niissä on myös eniten sairauspoissaoloja aiheuttavia vaivoja työikäisillä. Klassisen painonnoston liikemalleja käytetään yleisesti kuntoutuksessa sekä liikkuvuuksien kartoituksissa. Painonnoston harrastamisen positiivisista terveyshyödyistä liikkuvuuden, selkävaivojen ennaltaehkäisyn ja kuntoutuksen osalta ollaan yleisesti aika samaa mieltä eri ammatti- ja tiedekuntien välillä.

 

3. Lajinomaisuus

Olympianostot ovat urheilullista ja erittäin lajinomaista harjoittelua – vastoin kuin usein luullaan. Lyhyt perustelu on, että olympianostotekniikat ovat biomekaanisesti useiden urheilusuoritusten kaltaisia. Esimerkkinä nilkka-, polvi-, lantion yhteistoiminta, vartalon ojentaminen ja koukistaminen pystyasennossa sekä saksiasennot työnnössä ja vastaanotoissa. Atleettinen perusasento (ns. peliasento) on mekaanisesti täsmälleen samankaltainen kuin rinnallevedon kiihdytysvaihe (katso kuvat). Kokonaisuudessaan olympianostojen harjoitusvaikutus kohdistuu lihastyötapojen nopeaan vuorotteluun, jännityksen ja rentouden vaihteluun, tasapaino- ja rytmikykyyn sekä liikkuvuuteen. Lisäksi kehoa joutuu hallitsemaan nopeasti, vaihtelevissa asennoissa ja liikesuunnissa. Nämä ovat keskeisiä asioita kaikissa pystyasennossa tehtävissä urheilusuorituksissa.

 

 

Voiko painojen nostaminen olla vaarallista?

 

Kyllä voi, jos ei osaa, treenaa väärin tai tekee muuten jotain tyhmää. Ammattitaitoisessa valmennuksessa harjoittelu on aina turvallista. Käytännössä olympianostoja ei voi tehdä liian isoilla painoilla. Eikä kukaan osaava valmentaja niin ohjaa tekemäänkään. Naishenkilön sarjapainot ovat keskimäärin alle neljäsosan kehonpainosta. Miehillä keskimäärin alle kolmasosan. Pitää myös muistaa, että painonnoston harrastaminen on loukkaantumistilastojen valossa yksi turvallisimmista lajeista maailmassa.

 

Tärkein harjoitusvaikutus minkä painonnostoharjoittelusta lopulta saa on erittäin hyvä fiilis, pystyvyyden tunne sekä se että joka treenissä oppii aina jotain uutta. Painonnostoharjoittelu on pohjimmiltaan tekniikka- ja taitoharjoittelua.

 

Tule siis treenaamaan kuin urheilija Sport Labin olympianostopienryhmiin Talin Tenniskeskuksen Fysiikka Studiolle ja haasta itsesi hyvässä ilmapiirissä.

 

Ammattilaisen opetuksella painonnosto on turvallista ja kivaa!

 

Olympianostopienryhmät pyörivät maanantai, keskiviikko ja perjantai aamuisin klo 8-10. Myös muut ajankohdat mahdollisia yksilövalmennuksille tai jos sinulla on valmis pienryhmä tiedossasi. Ota rohkeasti yhteyttä ja tule mukaan kokeilemaan. Tutustumiskerta on ilmainen!

 

Tällä hetkellä meillä harjoittelee viikoittain yhteensä noin 50 tyytyväistä urheilijaa, junioria, aikuisharrastajaa ja kuntoilijaa.

 

Yhteydenotot

 

Fysiikkavalmentaja Jaakko-Antti Peltola

[email protected]

+358 50 378 7179

kuvat

Samuli Niskala

Suomen Tennisliitto

Suomen Sulkapalloliitto

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.