Kehon puolierot – kohti parempaa symmetriaa

May 17, 2021
 

”Balanced body works better”

 

Tiesitkö että heikot vastavaikuttajalihakset sekä puolierot ovat yksi suurimmista loukkaantumisten aiheuttajista?

 

Ei hätää, lihastasapainotestauksella voidaan tunnistaa ja ennakoida kehon vamma-alttiudet ja riskitekijät helposti ja tarkasti!

 

Mitä on lihasvoima?

 

Ihmisellä on noin 640 lihasta, joiden osuus kehonpainosta on keskimäärin 40-50%. Jokainen ihmiskeho liikkuu lihasvoimalla. Lihasvoimaa syntyy, kun lihas tai lihasryhmä supistuu. Supistuminen aiheuttaa jännitteen lihaksessa, joka tuottaa voimaa liikkeen synnyttämiseen. 

 

Lihasvoima on tärkeä osa jokapäiväistä elämää. Sitä tarvitaan aina sängystä nousemisesta pyörällä ajamiseen ja ruoan noutamiseen kaupasta. Nykypäivän terveyssuosituksissa korostetaan lihasvoiman merkitystä yleisen hyvinvoinnin, toimintakyvyn ja nivelten kunnon keskeisenä osatekijänä - syystäkin.

 

Loukkaantumisen ennaltaehkäisyn näkökulmasta oleellista on tasapainoinen ja vahva lihaksisto sekä riittävä liikkuvuus. Parantamalla lihasvoimaasi, kehität toimintakykysi ohella myös loukkaantumisresistanssiasi. Fakta on, että vahvemmat ja paremman symmetrian omaavat ihmiset loukkaantuvat harvemmin.

 

Mitä tarkoittaa puoliero?

 

Ihmisen liike on luonteeltaan vastavuoroista. Vastakkaisten lihasryhmien on koordinoitava tarkoituksenmukaisesti liikettä. Vastakkaisten lihasryhmien on oltava tasapainossa hyvän liikkeen kannalta. Muussa tapauksessa, ennemmin tai myöhemmin, sinulle tulee ongelmia.

 

Kehon puolieroja voi olla kahdessa tasossa:

 
1.  Frontaalitasossa eli oikea/vasen -akselilla.

Kehon oikealla ja vasemmalla puolella olevien lihasryhmien tulee olla symmetrisiä toistensa suhteen sekä kooltaan että voimaltaan. Mikäli tässä tasossa esiintyy merkittäviä puolieroja, aiheuttaa se kiputiloja, huonoa ryhtiä, epätasapainoista ulkonäköä ja epätaloudellista liikettä.

 

2.  Sagittaalitasossa eli etu/taka -akselilla


Jokainen nivelen ympärillä oleva lihas toimii yhdessä vastakkaisen lihaksen kanssa. Nämä ns. lihasvastaparit (kutsutaan myös agonisti/antagonisti, kiihdyttäjä/jarruttaja tai vaikuttaja/vastavaikuttaja) tekevät erilaista työtä. Kun toinen supistuu, niin toinen venyy. Tämä yhteistyö toistuu jatkuvasti kaikessa liikkeessä ja lihastyössä. Jos näiden lihasten voiman suhde toisiinsa on liian suuri, nivelten liike on rajoittunutta, voimantuotto ”vuotaa”, liikkeen koordinaatio on heikkoa ja loukkaantumisten riski kasvaa.

 

Mikä aiheuttaa puolieroja?

 

Kehon puolierot voivat johtua monista tekijöistä.

 

Luonnollinen kehitys, päivittäiset arkitoiminnot ja tottumukset eivät aina kuormita kehoa tasapuolisesti. Voi olla, että käytät toista jalkaa enemmän kävellessäsi, nostat tavaroita aina samalta puolelta, käytät ainoastaan vain toista kättä tai työasentosi ovat toispuoleisia. Arjessa tulevien toistojen määrä on suuri. Mikäli ergonomia ei ole kunnossa, aiheuttaa se puolieroja ja lihasepätasapainoa.

 

Passiivisuus on puolierojen ja lihasepätasapainon merkittävä aiheuttaja. Kuten hyvin tiedämme, istuminen liian pitkään ilman taukoja, on epäterveellistä monella tavalla. Lihaskunnon näkökulmasta se lisää kireyttä lonkan koukistajissa ja alaselässä. Älylaitteiden tuijottelun on todettu olevan yhteydessä niskavaivoihin etukenoisuutensa vuoksi sekä lisäävän entisestään passiivisuutta.

 

Yksipuoleinen liikunta ja toispuoleiset urheilulajit lisäävät puolieroja. Esimerkiksi mailapelien kuormitus on hyvin yksipuoleista. Palloa lyödään ainoastaan toisella kädellä ja huomattavasti enemmän toiselta puolelta. Myös tukijalkana käytetään usein enemmän vain toista jalkaa johtuen lajien teknisistä ja taktisista tavoitteista. Peliasento- ja ketteryyslajeissa etureidet ja lonkankoukistajat ovat kovilla ja takaketju kuormittuu huomattavasti vähemmän. Tilastojen valossa takareiden vammat ovat yksi yleisimpiä vammoja juniori- ja aikuisurheilussa.

 

Kuntosalilla puolieroja voi edistää yksipuoleinen harjoitusohjelma, puutteelliset suoritustekniikat tai huonot liikkuvuudet. Liikevalinnat voivat tukea esimerkiksi etuketjun kehittymistä, takaketjun jäädessä vähemmälle. Myös huono keskittyminen treenaukseen voi johtaa siihen, että vahvempi raaja työskentelee enemmän kuin heikompi. Myös treenin edetessä ja lihasten väsyessä, tämä voi korostua entisestään. Myös vanhat vammat voivat jättää muistijälkiä, joiden seurauksena liike on toispuoleista, vaikka toiminnallisesti siihen ei olisi syytä.

 

Miten parannat kehon symmetriaa?

 

Ensimmäinen askel on puolierojen tunnistaminen lihastasapainotestauksella.

 

Lihasten toimintakyvyn manuaalista testausta on käytetty fysioterapiassa ja kuntoutuksen seurannassa jo 50-luvulta lähtien. Periaatteena on arvioida lihassupistuksen voimakkuutta jokaisesta lihasryhmästä erikseen. Nykypäivänä manuaalisen ja subjektiivisen arvioinnin rinnalle on tullut objektiivinen mittausteknologia, jonka avulla tieto on tarkempaa ja systemaattisempaa. Molemmissa tapauksissa oleellista on testaajan taito sekä anatomian että biomekaniikan ymmärrys tulosten analysoinnissa. Testauksesta saatavan tiedon pohjalta voidaan määritellä vamma-alttiudet ja kehityskohteet.

 

Toinen askel on harjoitusohjelman suunnittelu.

 

Kun tunnistamme ongelmakohdat ja riskitekijät, voimme luoda tuloksiin perustuvan ja tarkoituksenmukaisen oheisharjoitteluohjelman. Tämän tavoitteena on kuntouttaa ja ennaltaehkäistä vammoja ja kiputiloja sekä kuormittaa niitä lihaksia, jotka jäävät muuten heikommalle. Kehityskohteiden lisäksi huomioimme yksilön osaamisen eri harjoitteissa, nivelten liikkuvuudet, oikeat toistoalueet sekä liikkeiden turvallisen varioinnin ja progressiivisuuden.

 

Käy tsekkaamassa Sport Labin lihastasapainotestauspalvelu, joka soveltuu kaikille oman kehon hyvinvoinnista kiinnostuneille.

 

Autamme sinua saavuttamaan symmetrisen ja hyvinvoivan kehon!

 

We measure - you progress

Terveisin,

Jaakko-Antti Peltola (LitM)

Liikuntabiologi & Fysiikkavalmentaja

+358 50 378 7179

[email protected]

 

 

Muscle Performance Assessment (MPA)

 

Onko kehossasi puolieroja, jotka 

 

  • heikentävät ryhtiä
  • aiheuttavat kiputiloja
  • lisäävät jäykkyyttä
  • rajoittavat toiminta- ja suorituskykyäsi

 

Haluatko paikantaa puolierot ja epäsymmetriat kehossasi, jolloin ennaltaehkäiset loukkaantumisia ja tehostat liikettä?

 

Haluatko saada objektiivista tietoa lihasvoimastasi treenauksen ja urheilusuorituksesi tueksi?

 

MPA lihastasapainotestaus on Sport Labin kehittämä lihasvoiman ja puolierojen diagnosointipalvelu. Sen avulla määrittelemme yksilön lähtötason ja kehityskohteet kehon eri lihasryhmissä nopeasti, tarkasti ja motivoivasti.

 

MPA lihastasapainotestaus sopii kaikille toimistotyöläisistä kuntoliikkujiin, junioreista urheilun harrastajiin, tavoitteellisesti treenaavista huippu-urheilijoihin.

 

Tällä hetkellä työskentelemme valmennusasiakkaidemme lisäksi mm. urheiluseurojen kanssa tehden urheilijoiden lähtötaso ja seurantamittauksia sekä konsultoimme heidän fysiikkaharjoitteluaan. Yrityksille räätälöimme mittaukset työergonomiaa ja hyvinvointia tukeviksi.

 

Meidän mielestä kaikilla ihmisillä tulisi olla ainakin yksi sama tavoite – parantaa kehon symmetriaa.

 

Testaukseen sisältyy sekä suullinen että kirjallinen palaute. Palautteemme on kattava kokonaisuus. Numerodatan ja kuvaajien lisäksi saamme visuaalisen "kehokartan", josta näemme kehon tilan yhdellä silmäyksellä. Lisäksi suunnittelemme mittauksiin perustuvia oheisharjoitusohjelmia, jotka sisältävät liikevideot ja selkeät ohjeet.

 

Teemme MPA lihastasapainotestauksia yksilöille ja ryhmille erikseen tilattuna kuntosaleilla, urheiluseuroissa ja yrityksissä ympäri Suomen.

 

Koko kehon lihastasapainotestaus kestää 30min ja palaute 15min. Teemme myös tarvittaessa pienempien osa-alueiden testauksia esimerkiksi alaraajat, lantio, hartiat jne.

 

Tutustumistarjouksena

Lihastasapainotestaus ja analyysi 75€ (norm. 95€.

https://www.sportlab.fi/lihastestaus

Henkilökohtainen harjoitusohjelma videoilla 50€ (norm. 85€.)

Close

50% Complete

Two Step

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.